19-12-05

 

De kaailopers
Ter verfraaiing van de Wilfordkaai realiseerde Valeer Peirsman deze beeldengroep (bronsgieter : Dirk De Groeve) in opdracht van Toerisme Temse en het gemeentebestuur. Het monument werd gefinancierd d.m.v. sponsoring.

Voor nadere toelichting omtrent de kaailopers als historische figuren: zie Wilfordkaai en ook voor Monument De Tuysscher en de Azijnzeker.

Drie van de vier beelden zijn gebaseerd op authentieke kaailopers, met name den Bruine (Alfons Gosselin), uiterst links; de Mekker (D?sir? Aelbrecht), tweede van links; en de Schele Wringer (Frans Vervynckt), uiterst rechts. De vierde kaailoper, tweede van rechts, staat symbool voor alle kaailopers. Het monument biedt ruimte voor toeristen om zich in dit gezelschap te laten fotograferen. De beeldengroep werd officieel onthuld door Staatssecretaris Miet Smet op zaterdag 25 mei 1991. Sindsdien vormt hij het toeristisch visitekaartje en is ??n der meest populaire herkenningstekens van Temse, o.m. vereeuwigd in de stripalbums Haaiman (Kiekeboe, Merho, 1993) en Het Zevende Zwaard (Jommeke, Jef Nys, 1993).

In 1992 werd de Orde van de Kaailopers opgericht. De daaraan verbonden medaille (ontworpen door de beeldhouwer zelf), die de beeldengroep vertoont, kan slechts worden verworven door personen die uitzonderlijke verdiensten hebben op het vlak van het carnavalgebeuren in Groot-Temse.

Ter gelegenheid van de viering Vijf jaar beeldengroep De kaailopers op zaterdag 25 mei 1996 werd de Orde van den Bruine opgericht. Deze orde richt zich tot personen die een eervolle verdienste hebben m.b.t. de beeldengroep De kaailopers ( eigen foto )
tekst overgenomen van de officiele website van Temse  http://www.temse.be


00:09 Gepost door speedway4turtles | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.